Waarom zou je BJJ doen?

BJJ kan voor jong en oud veel kan betekenen. Bijvoorbeeld praktische zaken zoals leren valbreken of specifieke zelfverdedigingstechnieken, maar ook principes: correcte techniek kan kracht of gewicht overwinnen, discipline en respect voor medemensen!

Er zijn dus verschillende redenen om BJJ te doen. Hieronder de meest voor de hand liggende redenen:

Zelfverdediging

BJJ is één van de beste zelfverdedigingsporten, omdat de technieken leren hoe je positie kan verkrijgen die zo voordelig is, dat zelfs als de tegenstander fysiek sterker is de tegenstander nog onder controle kan worden gehouden.

Back mount
De man in het zwart heeft een dominante positie verkregen.

Valbreken

Ondanks dat het goed is om te weten hoe je je zelf kan verdedigen, zullen deze vaardigheiden voor de meeste mensen (gelukkig) buiten de sportschool niet benut worden. Echter ieder heeft profijt van leren valbreken, want vroeg of laat struikel je toch een keer. Bij BJJ oefenen we valbreken, zodat je zonder angst en schade geworpen kan worden.

Throw
Valbreken is belangrijk bij een heupworp

Spel

Hoewel BJJ een vechtsport is, kan je het zeker vergelijken met een spel! BJJ wordt dan ook vergeleken met schaken. Denk maar aan wedstrijdje schaken: Als één van de spelers een aanval doet kan de andere speler dit weer beantwoorden met een verdediging of een tegenaanval. Dit werkt precies zo met BJJ: hoe meer situaties, aanvallen en verdedigingen je geoefend hebt, hoe meer wedstrijden je kan winnen.

Eén van de mooiste aspecten van het BJJ is dat bij wedstrijden (of tijdens sparren) je alles kan geven om te winnen, zonder dat iemand gewond hoeft te raken. (Dit kan maar bij weinig vechtsporten: stel je voor dat twee kickboxers alles zouden geven om te winnen tijdens het sparren. Dit zou gepaard gaan met de nodige blauwe ogen en bloedneuzen!)

Game

Conditie

Bij BJJ train je je gehele lichaam, beide spelers zijn continu bezig om hun positie te verbeteren. Een speler moet daarom goed nadenken over wat zijn volgende aanval, verdediging of zelfs valstrik zal zijn én daarna dit plan correct uitvoeren. Dit maakt BJJ zowel een mentaal als fysiek een uitdagende sport. Na verloop van tijd zal je merken dat je conditie verbetert en je beter in vorm raakt.

Throw
Een foto van een zware training in Japan

BJJ is voor iedereen!

Het maakt niet uit wat voor een lichaamstype je hebt. Zwaardere personen kunnen hun gewicht in de strijd gooien om een ander te controleren. Echter lichtere personen zullen hun snelheid gebruiken om te winnen. Zo zal iedereen zijn eigen sterke en zwakke punten ontdekken en die gebruiken tijdens BJJ.

Zo heb ik een man ontmoet, die ondanks dat hij één onderbeen miste, een erg goede speler was. Hij verzon zelfs technieken met de stomp van zijn been die mensen met twee gezonde benen nooit zouden kunnen uitvoeren!

Throw
Groot of klein BJJ is voor iedereen